Nowy szefcukierni hotelu Sheraton Sopot Conference Center & Spa

Sopocki Sheraton wybrał szefa cukierni. Od czerwca funkcję Head Pastry Chefa pełnić będzie 29 letni Krzysztof Ilnicki. Do podstawowych obowiazków głównego cukiernika obiektu będzie należało zarządzanie zespołem oraz tworzenie karty dań deserów.

Krzysztof Ilnicki  swoją przygodę ze światem cukiernictwa rozpoczął  w 2002 roku. Doświadczenie zawodowe zdobywał głównie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. Po raz pierwszy z profesjonalnym światem cukiernictwa Ilnicki zetknął się w Chatham Bars Inn w Stanach Zjednoczonych, gdzie przeszedł szereg szkoleń z zakresu zmysłowej kreacji dań deserowych.

 

 

Po okresie spędzonym w Ameryce Północnej wrócił do Europy, kontynuując swoją karierę w restauracji Mirabelle w Londynie, a następnie w wiodącej londyńskiej firmie specjalizującej się w organizacji elegankich imprez – Urban Caprice. Przed powrotem do Polski Ilnicki, przez ponad rok pracował w  Hakkasan Restaurant London na stanowisku szefa cukierni – Executive Pastry Chef. Zarówno restauracja Mirabelle, jak i Hakkasan to miejsca o międzynarodowej renomie, szczycące się najwyższym wyróżnieniem w świecie restauratorów – gwiazdkami Michelin.

 

 

Ilnicki jest absolwentem Thames Valley University. Jak sam podkreśla wiele się tam nauczył.

 „Edukacja gastronomiczna w Europie Zachodniej awansowała do rangi uniwersyteckiej. Poza zajęciami praktycznymi obejmującymi wszystkie dziedziny szkoły koncentrują się na dostarczaniu wiedzy z zakresu mikrobiologii, rozwoju osobistego, a także projektowania kuchni, planowania produkcji, inżynierii menu itp.”

 

 

Marzeniem Krzysztofa Ilnickiego jest przeniesienie standardów zachodnioeuropejskich na grunt polski i uatrakcyjnienie krajowej oferty cukierniczej. Pierwsze kroki ku realizacji tych marzeń podjął poprzez powrót do kraju i  objęcie pozycji Pastry Chef-a w hotelu Sheraton w Sopocie.

 

źródło: informacja prasowa


Inne wpisy z danej kategorii: AktualnościWiadomości hotelarskie

RSSKomentarze (0)

Trackback URL